skip to Main Content

Trauma.

Herinneringen aan schokkende gebeurtenissen
die zich blijven opdringen,
waaronder angstwekkende beelden
zoals herbelevingen, flashbacks en nachtmerries.

Wat is trauma?

Trauma’s kunnen allerlei verschillende vormen aannemen; huiselijk geweld, seksueel misbruik, oorlogservaringen, een ongeluk, een medisch trauma, een ramp of traumatisch verlies. Of je bent indirect aan trauma blootgesteld door de ervaring van een ander. Soms is dit zo erg dat je hiervan klachten krijgt. Dan kan behandeling een uitkomst bieden. Wanneer er sprake is van een trauma heb je bijvoorbeeld de volgende klachten: je hebt moeite om in slaap te vallen of je slaapt slecht doordat je nachtmerries hebt. Misschien moet je vreselijk je best doen om niet steeds terug te denken aan die nare gebeurtenis(sen). Misschien worstel je met negatieve gedachten of ontstaan er problemen in je relaties. De nare ervaringen die we trauma’s noemen kan iedereen overkomen. Een trauma kan het resultaat zijn van een overweldigende of heftige fysieke ervaring, of van moeilijke psychische en emotionele ervaringen. De schok die daarbij hoort kan plotseling zijn, of het kan het resultaat zijn van een langere periode waarbij je zelfgevoel beschadigd is. Soms ben je je er pas van bewust dat er sprake is van een trauma wanneer er weken, maanden of zelfs jaren voorbij gegaan zijn. De schade kan stilletjes, sluipend en verraderlijk zijn.

Wat merk je op bij trauma?

Ten tijde van een traumatische gebeurtenis worden alle alarmsystemen van je lichaam ingeschakeld; maar vervolgens nooit meer echt uitgezet. Je kunt bijvoorbeeld merken dat je nooit helemaal ontspannen kunt zijn; nooit helemaal op je gemak in het leven. Je bent altijd op je hoede en je primitieve brein is voortdurend gespitst op gevaren en kansen. Je kunt niet slapen. Je vertrouwen in de rechtvaardigheid van de dingen is geschaad. Wanneer je een trauma hebt opgelopen kun je je vervreemd en afgesneden van je eigen lichaam voelen en je kunt niet goed in het hier en nu aanwezig zijn. Klachten die daar bij passen zijn een heftige druk op je borst, ondraaglijke spanning in je schouders en een brandende pijn in je maag. Het kan zo zijn dat je in je dagelijks leven last hebt van zogenaamde triggers die je lijf doen herinneren aan het trauma wat je eerder hebt meegemaakt. Misschien is het ook wel het moeilijkste aan getraumatiseerd zijn dat je om moet zien te gaan met de triggers die zich binnen in je ophouden. Je lichaam blijft reageren op iets van vroeger alsof je nog steeds in gevaar bent. Het weerhoudt je om je leven ten volle te leven. Het vermogen om plezier én pijn te ontvangen, te verwerken, ervan te genieten of te verdragen, raakt beschadigd.

Klachten bij kinderen en jongeren

Voorbeelden van klachten bij:

peuters en kleuters: (separatie)angsten, regressie, agressief of destructief gedrag.

basisschoolleeftijd: verminderde schoolprestaties, moeite met concentreren, agressieve of angstige fantasieën, onterechte schuldgevoelens, bezorgdheid over veiligheid of om anderen.

pubers en adolescenten: problemen op school, schaamte voor gevoel van kwetsbaarheid, schaamte voor afhankelijkheid van ouders, radicale gedragsveranderingen, gevaarlijk gedrag, meer conflicten met ouders, alcohol- en/of drugsmisbruik of beperkt toekomstperspectief.

EMDR bij kinderen

Toepassing van EMDR is mogelijk bij kinderen van alle leeftijden. Ook ingrijpende gebeurtenissen die plaats vonden voordat de taalontwikkeling op gang is gekomen, kunnen met behulp van EMDR worden verwerkt. Bij heel jonge kinderen krijgen ouders of verzorgers een belangrijk aandeel in de behandeling.
EMDR komt in aanmerking wanneer het kind of de adolescent kampt met problemen, waarvan vermoed wordt dat ze te maken hebben met eerder meegemaakte ingrijpende gebeurtenissen.

Wanneer naar Praktijk Noardein?

Mocht er wel of geen Post Traumatisch Stress Syndroom (PTSS) bij jou zijn vastgesteld; in beide gevallen kun je terecht bij Praktijk Noardein. Ook als je twijfelt over of er bij jou sprake kan zijn van trauma’s, neem gerust contact op.

Praktijk Noardein helpt mensen om gezonder en gelukkiger te leven.

Hierbij speelt ontspanning een belangrijke rol. Wanneer iemand vastloopt of blokkades ervaart en/of er is sprake van overmatige stress door bijvoorbeeld trauma’s, dan worden die lichaamsgericht en cognitief verwerkt.  Lees meer over onze praktijk

Back To Top