skip to Main Content

Traumaverwerking

De werkelijkheid erkennen,
ervaren en dragen.

Traumaverwerking door middel van yoga

Wat is een trauma?

De meesten van ons zijn wel eens in aanraking geweest met een traumatische gebeurtenis. Trauma’s kunnen allerlei vormen aannemen. Om een psychisch of fysiek trauma te kunnen verwerken moet je weer in contact komen met jezelf (vooral met je lichaam) en leren opnieuw een positieve relatie met je lichaam op te bouwen. Het leidende principe van herstel is dat je het gevoel van macht en controle terug krijgt. Lees hier meer over trauma en de bijbehorende klachten.

Traumaverwerking door middel van EMDR

Eye Movement Desensitization and Reprocessing, afgekort tot EMDR, is een therapie voor mensen die last blijven houden van de gevolgen van een schokkende ervaring. EMDR werd meer dan 25 jaar geleden voor het eerst beschreven door de Amerikaans psychologe Francine Shapiro. De EMDR-procedure is uitgewerkt en ontwikkeld tot een volwaardige en effectieve therapeutische methode.

Ik heb bij Gearte EMDR gehad. Ons eerste contact was via WhatsApp en ik voelde gelijk al een klik. Tijdens de sessies is er goed geluisterd naar mijn wensen en hierdoor zijn mijn nare herinneringen van vroeger en mijn angsten afgenomen.
Gearte is lief, zorgzaam en erg betrokken. Zelfs nu ik klaar ben met de therapie, blijft Gearte betrokken door soms even te vragen hoe het met mij gaat. Dit vind ik erg fijn.

Elze

Elke keer als ik letterlijk land op de mat denk ik: “Mijn uurtje, helemaal alleen voor mij, ogen dicht, ik hoef met niemand rekening te houden, nergens aan te denken, mijn lichaam even resetten!”
Het comfort van Praktijk Noardein geeft hier de juiste rust voor.

Klaske

EMDR bij kinderen

Eerste keuze behandeling

EMDR is de eerste keuze behandeling om nare ervaringen te verwerken. Samen beslissen we of en hoe yoga eventueel aanvullend kan zijn aan je behandeling.

Traumaverwerking door middel van yoga

Deskundigen raken er steeds meer van overtuigd dat ook het lichaam moet worden betrokken bij de behandeling van trauma. Yoga maakt deel uit van het grotere genezingsproces. Je leert om je weer thuis te voelen in je beschadigde lichaam. Bij deze yoga wordt veel aandacht besteedt aan mindfulness, keuzes maken, ademhaling, effectief actie ondernemen en het creëren van ritmes.

Yogatherapie

Yogatherapie kan heel helpend zijn bij lichamelijke klachten, stress-gerelateerde en psychologische problemen, hormonale disbalan of chronische pijn aandoeningen (bijvoorbeeld fibromyalgie of multiple sclerose). In een herstelproces wordt de persoonlijke balans hervonden. Een herstelproces is persoonlijk en uniek. Meer informatie over yogatherapie vind je hier.

Over Gearte

Als Orthopedagoog-Generalist en docent heb ik ervaring met Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR), Acceptance and Commitment Therapie, cognitieve gedragstherapie, diagnostiek, behandeling, neuropsychologisch onderzoek, intelligentieonderzoek, mensen met een licht verstandelijke beperking, psychiatrie, mindfulness, metta-meditaties, yoga (voor zowel kinderen als volwassenen) en yogatherapie (traumasensitieve yoga). Mijn benadering is gebaseerd op het oplossingsgerichte werken en het sociaal competentiemodel. Daarnaast vind ik het heel belangrijk om zoveel als mogelijk systeemgericht te werken. Mensen om mij heen omschrijven mij als leergierig, sensitief, veelzijdig, doorzetter, positief, leider, creatief in oplossingen. Ik hou er van om binnen mijn werk te pionieren en kleur graag buiten de lijntjes als dit nodig is om zo klantgerichte zorg te bieden.

Praktijk Noardein helpt kinderen en volwassenen om gezonder en gelukkiger te leven.

Hierbij speelt ontspanning een belangrijke rol. Wanneer iemand vastloopt of blokkades ervaart en/of er is sprake van overmatige stress door bijvoorbeeld trauma’s, dan worden die lichaamsgericht en cognitief verwerkt. Praktijk Noardein helpt mensen beter voor zichzelf te zorgen, door thema’s als grenzen, emoties, zelfzorg, compassie, mindfulness, aandacht, meditatie, oefening, autonomie, ontspannen en acceptatie te behandelen. Luisteren naar en voelen van het eigen lichaam. Zowel binnen yoga(therapie) als de cognitieve en traumagerichte therapie. Gearte helpt mensen weer vooruit, zodat ze, zonder externe hulp weer verder kunnen. Alle zorg is op maat en klantgericht door onderling overleg en afstemming. Ervaring met yoga is niet nodig. De yoga wordt altijd afgestemd op jouw situatie.

Back To Top